17. februar - Flamengo

Go to content

Main menu:

17. februar

Arkiv > 2019
17-02-2019
Ligeved og næsten..Bliver 2019 mon bedre end 2018?Da Flamengo sagde farvel til 2018, var det med en halvbitter smag i munden, da klubben og dens fans ikke fik indfriet de drømme og mål, man havde sat sig for året. Men var 2018 virkelig så dårlig, som folk siger? Og hvad kan vi så forvente os af 2019, der allerede har vist sig fra sin værste side?
I starten af 2018 var forventningerne til de rød-sorte høje, og da klubben havde indløst billet til Copa Libertadores, så mange Flamenguistas frem til, at den store pokal skulle generobres – og den gyldne tid fra 1981 genopleves. Hvad ligaen angik, var selvtilliden også i top, og med et på papiret godt hold satte man ikke sit lys under en skæppe og havde støvet pokalskabet af til lejligheden.
Men som det plejer, går det sjældent, som præsten prædiker, og da året var omme, var man slået ud af både pokalturnering og Libertadores. Eneste plaster på såret var sejren i Taça Guanabara og sølvmedaljer i ligaen.
Læs mere

På den konto var der mange, der hurtigt smed sæsonen ud i skraldespanden og mente, at alt var gået galt. Men når man ser lidt nærmere på 2018, er det ikke så sort og hvidt, som mange brasilianere udlægger det. De seneste år har Flamengo været i en slags genopbygningsproces, hvor klubben skulle genfinde sin identitet og finde fodfæste på banen og på direktionsgangen.
På banen begyndte året godt, og man kom langt i den lokale statsturnering. Alt gik efter planen, og Flamengo holdt godt fast i toppen af ligaen. Inden VM var Flamengo ligaens duks med et lille forspring til de nærmeste forfølgere. Ydermere lå de godt til i både Copa Libertadores og den brasilianske pokalturnering, hvilket gav fansene et stort boost på selvtillidskontoen.


Efter VM begyndte pilen dog at pege nedad, og Flamengo måtte se sig slået ud af både Copa Libertadores og den brasilianske pokalturnering. I ligaen gik det ikke bedre, og efter en stribe magre resultater måtte de overlade førstepladsen til Palmeiras, der høstede point som aldrig før.
De manglende sejre betød, at man valgte at skifte ud på trænerposten i håbet om, at skuden ville vende. Projektet lykkedes delvist, men da 2018 også var året, hvor Flamengo skulle have ny præsident, begyndte man at rasle med sablerne på direktionsgangen. Uroen i baglandet betød også, at utilfredsheden hos fansene steg, da kampen om præsidentposten delte dem op i fraktioner, afhængigt af hvem folk ville stemme på.
Da året var omme stod fansene tilbage med den tomme fornemmelse af et 2018, hvor det hele var lige ved og næsten.
Set ovenfra var der dog lys i horisonten, og selvom det ikke blev til store sejre, havde klubben nu fundet et leje – og var med en ny præsident klar til at tage hul på 2019.
Det er vigtigt at huske på de magre år, klubben har gennemlevet de sidste mange år. Her har der længe været en nedadgående kurve, så at klubben nu var med ved de riges bord, må siges at være frugten af mange års hårdt arbejde på at få det rød-sorte skib på ret køl.
Men som den brasilianske fodboldmentalitet er skruet sammen, findes ord som proces og tålmodighed ikke, og man forventer, at man går direkte til tops, uanset hvor man før har befundet sig.
Derfor er forventningerne til 2019 ligesom så mange gange før enorme. Man har sagt farvel til store profiler som Vinicius Jr. og Lucas Paquetá, men klubben har også forud for sæsonen forstærket sig med angriberen Gabriel Barbosa fra Santos, stopperen Rodrigo Caio fra São Paulo og den offensive midtbanespiller uruguayanske Giorgian De Arrascaeta fra Cruzeiro.
Der er nu gået næsten to måneder af fodboldåret 2019, og indtil videre har det langt fra været en dans på roser. For den yngre årgang startede året vanligt ud med den store ungdomsturnering Copa São Paulo de juniores, i daglig tale kaldet Copinha. Her blev det ikke til den forventede succes, da de unge spillere røg ud til Figueirense i første playoff-kamp efter gruppespillet. Hjemme i Rio stod statsmesterskaberne for døren, og på vanlig vis cruisede Flamengo derudad og kvalificerede sig uden de store problemer til semifinalen i Taça Guanabara, hvor de måtte se sig slået af Fluminense.

Men det er nu langt fra kun spillet på banen, som har trukket overskrifter hos de rød-sorte i 2019. Da folk i Rio og resten af fodboldverdenen slog øjnene op fredag den 8. februar, var det en brand, der tiltrak sig opmærksomheden.
Branden på træningsanlægget Ninho do Urubu var tilsyneladende startet i et defekt aircondition-anlæg i bygningen, hvor klubbens helt unge spillere holder til. Ilden spredte sig hurtigt, og der gik over 1 ½ time, før det lokale brandvæsen fik kontrol over flammerne. Branden kostede 10 unge drenge livet og har sat dybe spor af sorg i klubben. Den tragiske hændelse har også kastet lange skygger over fodbolden i Brasilien, og den triste begivenhed har fået de andre brasilianske klubber til at bakke op om Flamengo.
Men hvad der, naturligt nok, er en kæmpe tragedie, kan også være startskuddet til et nyt Flamengo, der skal rejse sig fra asken som en anden Fugl Føniks. Selvom ulykken ikke har noget at gøre med klubbens førstehold, er alle berørte af skandalen, og sammenholdet er større end det har været de sidste mange år. Og det er netop det sammenhold, der kan gøre klubben stærkere. Når både direktion, spillere og fans har fælles fodfæste, har klubben et stærkt fundament, hvor man i fællesskab kan komme styrket ud af tragedien.
Så på trods af den store tragedie ser fremtiden lys ud, og klubben har god tid, før årets første store udfordring Copa Libertadores banker på døren den 5. marts, hvor Flamengo i 3700 meters højde møder San José fra Bolivia.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu