Claudio Coutinho - Flamengo

Go to content

Main menu:

Claudio Coutinho

Historie > Legender

Coutinho blev født i det sydlige Brasilien i 1939 og flyttede som 4-årig til Rio med sin familie. Efter endt skolegang lod han sig indrullere for at gøre karriere i den brasilianske hær, hvor han fik rang af kaptajn. Coutinho havde altid været glad for idræt, men det var i militæret, han for alvor begyndte sin sportslige karriere, da han tog eksamen fra hærens eliteidrætsskole. Her blev han som 29-årig udtaget til at repræsentere skolen i et seminar på en kongres i USA. På kongressen mødte han den nytænkende amerikanske militærlæge og professor Kenneth Cooper, der herhjemme er bedst kendt for sin Coopertest. De to blev venner, og Cooper inviterede Coutinho til Frankrig, hvor brasilianeren studerede og tog eksamen fra universitetet Sénart-Fontainebleau.

Fodbolden havde altid stået Coutinho nær, og i 1970 blev han ansat som fysisk træner på landsholdet, hvor han skulle forbedre spillerens fysik op til det kommende VM i Mexico. Dette skete bl.a. ved at introducere nogle af Coopers idéer, hvilke var nye og meget anderledes for brasilianerne. Efter det succesfulde VM drog han for en kort periode til Peru, hvor han blev hjælpetræner for landsholdet, inden han tog hjem til Brasilien og blev træner for storklubben Vasco da Gama i Rio. Da VM i Tyskland nærmede sig, var Coutinho endnu engang inde over landsholdet, hvor han som teknisk koordinator var med til at vinde bronzemedaljer. Efter en tur som træner hos Botafogo gik turen til Frankrig, hvor han endnu engang var fysisk træner - denne gang hos Olympique de Marseille. Brasilien kaldte dog, og da OL i Montreal stod for døren, blev han hidkaldt, da holdet ikke havde nogen fysisk træner. Kort før legene startede blev landstræner Zizinho dog fyret, og det fulde ansvar lå nu hos Coutinho. Det blev dog ikke til den store succes ved OL, og efter 1-0 nederlag til Sovjetunionen i semifinalen blev holdet slået med samme cifre af Polen i bronzekampen.

Efter OL søgte Coutinho nye græsgange, og kun 1½ måned efter OL’s afslutning overtog han jobbet som cheftræner hos Flamengo efter Carlos Froner. Selvom sæsonen ’76 ikke var klubbens største, viste Coutinho sit værd og havde kun 4 nederlag i 23 kampe. Tiden hos Flamengo varede lidt over et år. Efter 50 kampe og kun 9 nederlag tog han afsked med klubben for at prøve kræfter med landsholdet efter Osvaldo Brandão. Jobbet som landstræner kom som en overraskelse, da mange ikke mente, at han havde den nødvendige erfaring til så stor en opgave. Tiden med landsholdet blev et vendepunkt for brasiliansk fodbold. Coutinho begyndte straks at implementere sine nye idéer, hvilket vakte en del opsigt med andre træningsmetoder og en europæisk indgang til jobbet. Med sine egne erfaringer og den nederlandske totalfodbold i baghovedet begyndte Coutinho at se holdet som en gruppe og ikke som 11 superstjerner, der hver især kunne afgøre en kamp på egen hånd. Nu var det ikke længere nok, at stjerner som Rivelino og Pele var i centrum, men nu skulle spillerne i stedet ”overlappe” og være fremsynede, når de var på banen.
VM 1978 blev ikke til den forventede succes, og selvom Brasilien gik ubesejret gennem turneringen, måtte de tage til takke med bronzemedaljer, hvilket ikke bekom den brasilianske presse vel. Og selvom Coutinho erklærede Brasilien for turneringens moralske vindere, var nationen ikke tilfreds. Trods modvind hos pressen og befolkningen, fortsatte han som landstræner frem til 31. oktober 1979.

Efter landsholdet kom Coutinho tilbage til Flamengo. Her formåede han at løfte klubben op til et niveau, der stadig tales om i dag. Med stjerner som Zico, Júnior, Nunes og Adílio fik han udlevet sin moderne og visionære fodboldfilosofi. Første turnering der blev vundet var Campeonato Carioca, hvor klubben kun led et enkelt nederlag undervejs. Året efter gentog han sucessen, og fortsatte med et brasiliansk mesterskab, der kulminerede i to legendariske kampe mod Atlético Mineiro. Desværre for Coutinho, formåede han ikke at fuldende hvad han startede. Selvom Coutinho havde succes på banen, var han ikke enig med direktionen, og forlod klubben i utide midt under Copa Libertadores. Til trods for han ikke var med til at vinde Copa Libertadores, og det efterfølgende VM for klubhold, er det ham der tilskrives æren når snakken falder på Flamengos superhold fra starten af firserne.
Efter tiden i Flamengo tog Coutinho til USA hvor han i sæsonen 1981 trænede Los Angeles Aztecs. I slutningen af året var Coutinho hjemme i Rio på ferie, hvor han yndede at dyrke sin store interesse for undervandsjagt. Det var på en af disse dykkerture Coutinho mistede livet, da han d.27/11 1981 druknede ud for Ipanema, kun 42 år gammel.
Coutinho var en af Flamengos bedste trænere gennem tiden, og med 180 sejre i 266 kampe taler tallene for sig selv. Selvom han til tider var meget udskældt, kan der ikke være tvivl om han store kvaliteter, da han med sine moderne træningsmetoder, var langt foran sin tid, hvilket  mange ikke kunne se Selvom han gik bort for mere end 30 år siden, gør hans indflydelse sig stadig gældende i klubben, og i 2012 blev hans søn, Paulo César Coutinho, valgt til vicepræsident i klubbens fodboldafdeling.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu