Petković - Flamengo

Go to content

Main menu:

Petković

Historie > Legender


Flamengos gyldne serber


Dejan Petković
I nyere tid har en del udlændige gjort karriere hos Flamengo, og spilleren med størst succes er serberen Dejan Petković.
Dejan Petković eller Pet blev født 10. september 1972 i Majdanpek, Jugoslavien, nuværende Serbien.
Pet startede sin karriere i sin fødebys klub men skiftede i 1988 til Radnički Niš, hvor han opnåede stor respekt og scorede hele 34 mål i kun 53 kampe. Tre år senere steg han i graderne og kom til Røde Stjerne i Beograd, der netop havde vundet ’Mesterholdenes turnering’ samt ’Intercontinental Cup’. Som spiller hos Røde Stjerne havde Pet imidlertid svært ved at slå igennem, da holdet var besat af stjerner som Dejan Savićević, Darko Pančev, Siniša Mihajlović og ikke mindst Robert Prosinečki.


Da krigen på Balkan brød ud, blev klubholdene i Jugoslavien splittet, da mange af spillerne kom fra forskellige egne af landet. Dette fik mange af de store spillere til at søge lykken i andre europæiske klubber, hvilket gav Pet chancen for at slå igennem hos Røde Stjerne. Pet blev hos Røde Stjerne indtil 1995, hvor han spillede 132 kampe og scorede 38 mål. Efter succesen i Røde Stjerne kom Pet til Real Madrid. Hvad der skulle have været starten på en stor karriere hos kongeklubben blev mildt sagt en fiasko. Diverse problemer resulterede i, at Røde Stjerne ikke lod Petković gå, og derved mistede han de vigtige kampe i Champions Leagues gruppespil. Selvom Pet fik en strålende Real-begyndelse og scorede i debutkampen mod rivalerne fra Atlético, blev han aldrig blandt daværende træner Jorge Valdanos udvalgte. I stedet for at varme bænken i Madrid blev Pet udlånt til både Sevilla og Racing Santander. I begge klubber var succesen dog mangelfuld, og i 1997 blev han udlånt til Bahia-klubben Vitória


Pet kom til Vitória og overtog Bebetos plads, efter Bebeto tog videre til Botafogo. Pet var umiddelbart ikke indstillet på at spille i Brasilien men gjorde alt for at få et positivt renommé, så han kunne vende tilbage til Europa. Selvom Pet var et ukendt navn i Brasilien, skulle de fodboldglade sydamerikanere snart få øjnene op for den blonde serber, der med tiden ligeledes blev glad for sambaens hjemland. Efter endt udlån til Vitória vendte Pet tilbage til Europa og fik kontrakt hos Venezia i den italienske serie A. Efter et halvt år i Italien stod han uden kontrakt, og her bød Flamengo sig til. Pet takkede ja og var i samme sæson med til at vinde ’Campeonato Caioca’. I de følgende to år (2000-2002) var Pet en betydelig spiller på holdet og havde 121 kampe for de rød-sorte, hvor han scorede 43 mål. I sin gyldne tid hos Flamengo spillede serberen med 10-tallet på ryggen, hvilket også var med til at give ham stjernestatus. I samme periode vandt han følgende turneringer med klubben: ’Taça Rio’, ’Taça Guanabara’, ’Campeonato Carioca’ og ’Copa dos Campeões’.

Efter to år i klubben fortsatte han sin karriere hos Vasco, Fluminense, Goiás, Santos og Atlético Mineiro. Undervejs nåede Pet også en smuttur til Shanghai Shenhua i Kina og Al-Ittihad i Saudi Arabien. I 2009 vendte serberen tilbage til Flamengo, hvor han blev modtaget med glæde efter syv års fravær. I sin anden periode for klubben viste Pet sit værd, og med rygnummer 43 (antallet af mål, han indtil videre havde scoret for klubben) lavede han mirakler på banen med blandt andet Adriano. I en forrygende sæson var Pet med til at vende en truende fiasko til den ultimative triumf – det brasilianske mesterskab. Pets popularitet blev foreviget, da han som den femte udlænding fik sine fodaftryk udødeliggjort på Maracanãs ’Calçada da Fama’.


Petković' efterår hos Flamengo endte desværre ikke som forventet. Sæsonen 2010 endte frygteligt. Flamengo kunne se sig slået ud af alle de store turneringer og endte på en 14. plads i ligaen. I sæsonen 2011 fik Petković ikke spilletid, og efter fem måneder fik han sin afskedskamp og fortjente hyldest – Petković kunne den 5. juni 2011 gå på banen til sin sidste kamp. Her spillede han første halvleg, og i pausen løb han en æresrunde, hvor han modtog publikums hyldest

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu