Zico - Flamengo

Go to content

Main menu:

Zico

Historie > Legender


ZICO
Arthur Antunes CoimbraMan kan ikke sige Flamengo uden at nævne Zico. Zico, som har det borgerlige navn Arthur Antunes Coimbra, blev født i bydelen Quintino i den nordlige del af Rio. Han var den yngste af fem brødre og fik allerede som lille øgenavnet Zico, der er afledt af Arthurzinho (lille Arthur). Fodbolden kom ind med opdragelsen, da faderen var stor fan af Flamengo og derved prægede alle sine sønner til at være fodboldspillere - med det resultat at alle drenge blev professionelle.
Zico startede i Flamengo i 1967, hvor han spillede Futebol de Salão (indendørs fodbold). På daværende tidspunkt blev han ikke regnet for noget særligt, da hans helbred var skrantende på grund af dårlig ernæring, indvoldsorm og dårlig tandhygiejne. Men stille og roligt fik han gjort opmærksom på sig selv. I 1974 fik han tildelt trøjen med 10-tallet, som han beholdte i al sin tid hos Flamengo. Da Zico var en spinkel ung mand, fik han hurtigt tilnavnet "O Galinho" - hanekyllingen. Et kælenavn han stadig kaldes i dag. Zico undergik en hård træning der gjorde hans fysik bedre og samtidig cementerede hans position hos Flamengo. Det hårde arbejde bar frugt, og i 1976 fik han debut på landsholdet, hvor han både lagde op til et mål og scorede.

I klubregi nød han stor respekt både hos spillere og på direktionsgangen. Han sikrede bedre lønninger til spillere i klubben der var ringere stillede end ham selv. I 1977 var Zico allerede en stjerne, og sammen med Rivelino var han én af de spillere, man håbede på skulle vinde VM i 1978. Desværre skete dette ikke, da den brasilianske landstræner ikke forstod at udnytte Zicos talent fuldt ud. Brasilien vandt bronze og Zico scorede kun et enkelt mål i turneringen. Hjemme i Flamengo var der ingen tvivl om Zicos succes og Flamengo vandt turneringer på stribe f.eks. seks gange Campeonato Carioca, tre Brasilianske mesterskaber og en gang Copa Libertadores. Det hele kulminerede med at vinde VM for klubhold i Tokyo mod de europæiske mestre fra Liverpool med 3-0.

På landsholdet var Zico blevet en stjerne og alle så frem til at Brasilien skulle vinde VM der blev afhold i Spanien. Holdet der drog til Europa bestod af flere store spillere som Falcão, Éder, Junior, Socrates, Roberto Dinamite samt den legendariske træner Tele Santana. Desværre ville skæbnen noget andet og Brasilien blev sendt hjem af Italien der havde legender som Zoff og Rossi på holdet. Det brasilianske 1982-hold er siden blevet kendt som "det bedste hold der aldrig vandt VM".

I 1983 forlod Zico Flamengo for at prøve kræfter med Udinese og serie A. Tiden i Italien forløb ikke problemfrit og trods formidabelt spil og en masse scoringer endte Udinese på en niendeplads. Zico kæmpede i sæsonen for at blive topscorer i serie A. Denne titel tog Michel Platini dog med 20 mål, et enkelt mere end Zico, der til gengæld havde brugt seks kampe færre på at score de 19 mål. Den følgende sæson var en fiasko, og den huskes mest for en masse skader, karantæner og en fantastisk kamp mod Napoli og Diego Maradona. Samtidig fik Zico problemer med det italienske skattevæsen og han vendte tilbage til Flamengo, frikøbt af brasilianske investorer.
Tilbage hos Flamengo, spillede han kun få kampe i 1985, da en hård tackling gav ham en knæskade der følger ham den dag i dag.

På landsholdet var Zico tilbage til VM i Mexico 1986. Men det der skulle have været Zicos VM blev desværre ikke indfriet. Brasilien spillede som de favoritter de var og vandt deres gruppekampe mod Spanien og Algeriet. Begge med 1-0. Sidste gruppekamp vandt de 3-0 over Nordirland. I ottendedelsfinalen mod Polen blev Zico skiftet ind i den sidste tredjedel af anden halvleg og Brasilien kørte en nem 4-0 sejr hjem.

I kvartfinalen var Zico endnu engang indskiftningsspiller og straks efter han blev indskiftet kom han i centrum. Efter 28 minutter lavede han et indlæg til Branco, der blev fældet og fik straffe. I kampens eufori lod Sócrates, der var den normale straffesparksskytte, Zico tage sparket. Zico brændte og den ordinære spilletid endte 1-1. Desværre var heldet ikke på Brasilianernes side og selvom Zico scorede i straffesparkskonkurrencen, tabte de.
Efter VM var Zico  tilbage og vandt  i 1987 sit fjerde brasilianske mesterskab for Flamengo. Zicos sidste officielle kamp for Flamengo fandt sted i december 1989 og var mod Fluminese. Zico scorede det første mål og Flamengo vandt 5-1.
Zico på nettet og Facebook

www.ziconarede.com.br

https://www.facebook.com/ZicoOficial
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu